opc_loader

Menu

8.7 / 10 van 1463 reviews

HDPE schaduwdoek materiaal

HDPE is de afkorting van High Destiny Polyethylene kunststof waar Uv stabilisatoren en antioxidanten aan zijn toegevoegd. Daarnaast kenmerkt het hdpe materiaal zich door een lichtgewicht, hoge trek sterkte en schimmelwerend. Hierdoor is het gebreide hdpe materiaal uitermate geschikt voor verschillende buiten toepassingen. Denk hierbij aan schaduwdoeken, privacydoeken, winddoeken en andere zonwering en windwerend producten.

Bescherming met HDPE producten

Hdpe doeken beschermen optimaal tegen verschillende weersinvloeden. Doordat hdpe leverbaar is in verschillende dicht waardes kun je voor iedere toepassing de juiste dichtheid kiezen. Denk hierbij aan een hoge Uv bescherming van minimaal 95%. Windbescherming van minimaal 85% waardoor je een hdpe doek ook als winddoek kunt gebruiken. Hoge privacy dichtheid waardoor je het hdpe materiaal als een zeer goed privacydoek tegen een tuinschutting kunt plaatsen. Hierdoor ben je dan beschermd tegen nieuwsgierige buren. Naast hier genoemde beschermingen beschermt het hdpe doek tegen meerdere factoren die met het weer te maken hebben.

HDPE productie

Het HDPE materiaal wordt onder lage druk geproduceerd waardoor de eigenschappen gehandhaafd blijven en beter tot zijn recht komen. Denk hierbij aan lange levensduur, duurzaam(100% recyclebaar), milieuvriendelijk(productie uit aardolie) en lage productiekosten. Wanneer je een waterdoorlatend (wel vochtafstotend) schaduwdoek gebruikt kan dit tegen hoge temperatuur verschillen, -40 tot 80 graden Celsius. Ondanks de bestandheid hiertegen adviseren we toch om een hdpe schaduwdoek alleen maar in de maanden maart tm september te gebruiken. Namelijk door de rekbaarheid van het materiaal is het gewicht van sneeuw niet geschikt voor een schaduwdoek. Het rekt daardoor teveel uit met nadelige gevolgen.

Milieuvriendelijk materiaal

Hdpe is een milieuvriendelijk materiaal omdat het 100% recyclebaar is. Daarom is het belangrijk dat het hdpe materiaal gescheiden wordt van het overige afval. Het is een kunststof materiaal waardoor nadat het niet meer langer zijn functie van schaduwdoek kan volbrengen voor andere doeleinden kan dienen. Vergelijk het met andere plastic materialen zoals plastic flessen die gerecycled worden. Het hdpe schaduwdoek wordt na dienst fijn gemalen tot granulaat wat weer gebruikt wordt voor het produceren van andere kunststof producten.

Zonnestralen intensiteit

De intensiteit van zonnestralen verschilt per land waar het ligt op de aardbol en per jaargetijde. Woon je in een noordelijk gelegen land zoals Nederland, dan heb je minder zonnestraling intensiteit dan bijvoorbeeld in een land wat veel zuidelijker ligt, bijvoorbeeld Spanje. Dit zie je ook duidelijk aangegeven op de afbeelding. Je ziet dat de zuidelijker landen steeds meer qua kleur richting oranje/rood gaan, wat aangeeft dat de zonnestralen veel intenser zijn. Hoe dichter je bij de evenaar komt des te intensiever de zonnestralen worden en ook hoe recht de zon erboven staat gepositioneerd. Bij ons in Nederland schijnt de zon altijd schuin naar beneden i.p.v. recht. Hier kun je ook rekening mee houden bij het bepalen van de juiste positie van je hdpe waterdoorlatende schaduwdoek zodat je voldoende schaduw krijgt op de plaats die je wilt.

hdpe zonnestralen intensiteit

Levensduur hdpe schaduwdoek

Uv zonnestralen hebben op heel veel producten een negatieve invloed op de levensduur ervan, zo ook op schaduwdoeken. Afhankelijk van de kwaliteit van het schaduwdoek zijn er Uv stabilisators aan toegevoegd om de levensduur van het waterdoorlatende hdpe materiaal te verlengen. De Coolsail schaduwdoeken van Schaduwdoekkeuze zijn van een dusdanige kwaliteit dat ze je gemakkelijk voor 5 jaar tegen de schadelijke UV straling kunnen beschermen. Hierna beschermt het schaduwdoek je nog steeds tegen de schadelijke Uv zonnestralen alleen niet meer voor de volle 100%. De intensiteit van bescherming neemt dan met de helft af ongeveer waardoor je op een bescherming van ongeveer 50-60% kunt rekenen. Echter is dit geen garantie want verschillende weersinvloeden zoals sneeuw, hogere temperaturen dan normaal, veel meer zonlicht dan gebruikelijk, luchtvochtigheid en overige hebben hier invloed op. 

Welke kleur hdpe schaduwdoek kiezen?

Een algemene aanname is dat een lichte kleur minder warmte opneemt. Dus dan zou een crème kleurig schaduwdoek het beste beschermen tegen de zon. Maar een lichte kleur heeft een veel lagere absorberende waarde en laat daardoor meer straling warmte door het crème kleurig schaduwdoek heen gaan. Terwijl een donker antraciet schaduwdoek de straling warmte opneemt en er nauwelijks warmte door het doek heen gaat. Dit wordt vaak aangeduid bij specificaties door transmissiewaarde TA. Echter spreekt het voor zicht dat het onder een antraciet schaduwdoek donkerder is dan onder een lichtere kleur. Ook heeft het invloed uit welke richting(Noord, Oost, Zuid, West) het licht op het schaduwdoek schijnt want hierdoor krijgt het materiaal een andere kijk op de kleur.

hdpe antraciet

Antraciet

De kleur antraciet is een van de meest gekozen kleuren voor een schaduwdoek. Het hdpe antraciet schaduwdoek past bij de hedendaagse tuin en terras inrichtingen en geeft een moderne sfeer aan het geheel. Doordat er tegenwoordig veel gebruik wordt gemaakt van douglas hout in een tuin voor bijvoorbeeld een houten pergola past een antraciet 240 gr/m2 schaduwdoek hier perfect bij. Door de weving van het hdpe materiaal zorgt het schaduwdoek voor een Uv bescherming van >93%, beschermt het je voor >90% tegen de wind en heeft het toch nog een transparantie van 7% ongeveer zodat er altijd licht doorheen komt. Monteer je het doek verticaal dan kijk je met het antraciet schaduwdoek nog altijd van binnen naar buiten(van licht naar donker).

hdpe grjs

Grijs

De kleur grijs is een lichte grijze kleur die net als antraciet goed aansluit bij de tuinen en terrassen van nu. Omdat er de laatste jaren veel douglas hout in de tuinen en terrassen is verwerkt en dit als eigenschap heeft dat het naar grijs verkleurt. Daar sluit een ademend grijs schaduwdoek perfect bij aan. Niet alleen de kleur bepaalt je schaduwdoek ook de licht inval. Dat deze onderling technisch gelijk zijn, geeft een licht grijs doek toch voor je gevoel meer licht door. Door de weving van het hdpe materiaal zorgt het 240 gr/m2 schaduwdoek voor een Uv bescherming van >93%, beschermt het je voor >90% tegen de wind en heeft het toch nog een transparantie van 7% ongeveer zodat er altijd licht doorheen komt. Monteer je het doek verticaal dan kijk je met het grijze schaduwdoek nog altijd van binnen naar buiten(van licht naar donker).

hdpe creme

Crème

Een crème kleurig schaduwdoek oogt verfrissend op je terras. Wanneer je onder een lichte crème 240 gr/m2 schaduwdoek zit heb je nooit een opgesloten gevoel. Het oogt licht en er komen ondanks de Uv bescherming van >90% nog lichtstralen doorheen. Hierdoor oogt het veel lichter en openlijker dan wanneer je een donkere kleur neemt. Ondanks het iets lagere percentage Uv bescherming heeft dit nauwelijks invloed daarop en kun je gerust voor een lichte kleur kiezen. Naast bescherming tegen zonnestralen beschermt een crème schaduwdoek ook voor 90% tegen wind en behoud je doorkijk van binnen naar buiten voor ongeveer 10%.

hdpe zand

Zand

Een schaduwdoek in kleur zand past nagenoeg in iedere tuin bij het terras. Zand is een neutrale kleur in het hdpe materiaal. Het is niet opvallend en is daarom zeer gewild bij vooral scholen, kinderdagverblijven, beachclubs en op terrassen van restaurants. De zandkleur straalt rust uit en geeft toch voldoende >95% Uv bescherming tegen de zon en warmte. De beschermingsfactor is vooral belangrijk bij scholen en kinderdagverblijven, om spelende kinderen voldoende te beschermen tegen de zonnestralen. Naast uv-bescherming biedt het 240 gr/m2 schaduwdoek zand ook >90% bescherming tegen wind en behoudt het transparantie voor lichtinval en doorkijk van binnenuit.

hdpe taupe

Taupe

De kleur taupe van een schaduwdoek is vooral een nieuwe kleur van de laatste jaren. De kleur taupe is vooral ontstaan door de tuinkussens en parasols. Doordat daar de kleur taupe geïntroduceerd werd heeft Coolsail ook de kleur taupe toegevoegd aan het assortiment schaduwdoeken. De kleur taupe in 240 gr/m2 kwaliteit schaduwdoek heeft dezelfde beschermingsfactor van >93% tegen schadelijke Uv zonnestralen als alle andere kleuren. Ok beschermt deze hetzelfde tegen wind, 90% en heeft het nog doorkijk van binnen naar buiten. Waarom dan kiezen voor kleur taupe? Dit omdat een hdpe schaduwdoek in de kleur taupe vaak goed aansluit bij een tuinmeubel loungeset.

hdpe sahara sand

Sahara sand

Dit is het enige 2 kleuren hdpe materiaal wat we hebben in de schaduwdoek collectie. Een beige/zand draad wordt samen geweven met een crème kleurige draad wat een zeer mooi kleuren combinatie geeft in de collectie. Door de 2 verschillende kleuren draad te combineren creëer je veel meer combinatie mogelijkheden waar het 240 gr./m2 schaduwdoek bij past. Met een Uv bescherming van >92% voldoet het nog steeds optimaal als zonwering. Evenals alle andere kleuren houdt ook het sahara sand schaduwdoek wind tegen tot ongeveer 90% en zorgt het ervoor dat je geen opgesloten donker gevoel krijgt door de licht doorlatendheid.

De volgende producten kunnen of worden geleverd in het hdpe materiaal:

Specifieke hulp nodig bij maken van de juiste keuze?

Neem vrijblijvend contact met ons op via mail, telefoon of bezoek onze showroom waar we je direct aan de hand van voorbeelden kunnen helpen.