opc_loader

Je wilt een schaduwdoek kopen maar hebt nog een aantal vragen

Staat je vraag hier niet vermeld neem dan contact per telefoon +31 (0)40 - 2826082 of e-mail info@schaduwdoekkeuze.nl met ons op en we helpen je graag verder met je specifieke vraag.

Nieuwe voorraad van alle schaduwdoeken zijn weer leverbaar vanaf februari 2021

 1. ik zoek een schaduwdoek maar kan het niet vinden in de webwinkel, wat nu te doen?
 2. Uit welk materiaal bestaan de zonnedoeken en zonnezeilen die Schaduwdoekkeuze verkoopt?
 3. Hoe bepaal ik de juiste afmeting die ik nodig heb?
 4. Welk model schaduwdoek geeft de meeste bescherming?
 5. Kan ik een schaduwdoek ook op maat laten maken?
 6. Wat is de dikte van de schaduwdoeken die Schaduwdoekkeuze verkoopt?
 7. Welke bescherming bieden de zonnedoeken en zonnezeilen van Schaduwdoekkeuze?
 8. Geeft een zonnedoek echt schaduw? en blijft het ook koeler eronder?
 9. Hoelang kan een zonnedoek of zonnezeil blijven hangen?
 10. Hoeveel bevestigingspunten heeft een schaduwdoek van Schaduwdoekkeuze?
 11. Bepaalt de prijs van een schaduwdoek ook de kwaliteit?
 12. Waarom zijn goedkopere schaduwdoeken veel slechter dan de doeken van Schaduwdoekkeuze?
 13. Verkleurt een zonnedoek of zonnezeil?
 14. Hoe monteer ik het schaduwdoek? worden de bevestigingsmaterialen meegeleverd?
 15. Wat is het onderhoud van een schaduwdoek? Kan ik het wassen?

1) ik zoek een schaduwdoek maar kan het niet vinden in de webwinkel, wat nu te doen?

Kun je de gewenste afmeting van het schaduwdoek niet vinden in de webwinkel dan hebben wij deze niet in onze standaard collectie. Dit kan betekenen dat het schaduwdoek uitverkocht is voor het seizoen en je moet wachten op het nieuwe seizoen. Of de afmeting bestaat helemaal nog niet en dan heb je de mogelijkheid om deze op maat te laten maken door ons. Heeft u hierin interesse stuur ons dan een e-mail info@schadwudoekkeuze.nl met de gewenste afmeting, model en uitvoering (waterdoorlatend of waterdicht).

2) Uit welk materiaal bestaan de zonnedoeken en zonnezeilen die Schaduwdoekkeuze verkoopt?

Schaduwdoekkeuze verkoopt 2 verschillende uitvoeringen, waterdoorlatend en waterdicht. Zonnedoek waterdoorlatend is het originele model en wordt gemaakt HDPE materiaal. HDPE is een kunststof achtig vezel wat ideale eigenschappen heeft voor een zonnedoek, hierom wordt alleen dit materiaal door kwaliteit leveranciers (Nesling, Sunfighters, Coolsail ect) aangeraden. HDPE staat bekend om de hoge dichtheid (High Desity Polyethylene) van het materiaal waardoor het een Uv-bescherming biedt tussen 90% - 95%. Naast het vervaardigen van schaduwdoeken wordt het HDPE materiaal ook gebruikt voor het vervaardigen van vlechtwerk tuinmeubelen en plastic flessen. Door de vele voordelen van het materiaal zoals dichtheid en sterkte is het zeer geschikt voor het vervaardigen van zonnedoeken. Daarbij heeft het de eigenschap dat het van schimmelwerend is en laat het water en wind door. Hierdoor kan men het zonnedoek de gehele periode van maart tm september nagenoeg zorgeloos buiten laten hangen. Het HDPE materiaal laat zich daarbij ook nog eens makkelijk onderhouden, het is zeer eenvoudig schoon te maken met een tuinslang. Naast het originele HDPE schaduwdoek materiaal worden er ook schaduwdoeken cq zonnedoeken aangeboden in PE, katoen, Canvas ect. Echter deze materialen hebben niet dezelfde goede eigenschappen als HDPE en zijn daardoor veel minder geschikt als schaduwdoek.

Naast het waterdoorlatend model schaduwdoek verkoop Schaduwdoekkeuze ook een waterafstotende cq waterdichte model zonnezeil. Het waterdichte zonnezeil wordt vervaardigd uit polyester met een PU-coating. Ondanks wat de naam doet vermoeden zijn waterdichte schaduwdoeken niet 100% waterdicht, ze kunnen namelijk altijd doorlekken bij een naad. Daarbij zijn waterdichte schaduwdoeken veel gevoeliger voor de verschillende weersinvloeden dan de waterdoorlatende modellen. Zo moet een waterdicht zonnezeil altijd onder een schuine hoek gemonteerd worden i.v.m. waterafloop. Ook kan een waterdichte uitvoering niet ten alle tijden onbezorgd buiten blijven hangen en moet het bij storm of sterke wind gedemonteerd worden. Een veel gehoord nadeel is ook dat het onder een waterdicht schaduwdoek veel warmer (benauwder) is dan bij een waterdoorlatend model wat altijd verkoeling geeft doordat de wind er doorheen waait. Dit in tegenstelling tot een dicht waterdicht model zoals ook bij zonnescherm en parasol het geval is.

3) Hoe bepaal ik de juiste afmeting die ik nodig heb?

De afmeting van een schaduwdoek wordt altijd vermeld van bevestigingspunt d-ring /triangel naar bevestigingsring d-ring / triangel. Het is wel aan te raden om rekening te houden met een afwijking van enkele centimeters in de vermelde maatvoering. Daarbij is een schaduwdoek altijd hol (conclaaf) uitgesneden, dit is om het doek mooi strak en rimpelvrij te kunnen spannen / monteren. Hierdoor is de afmeting van een schaduwdoek in het midden altijd minder (± 20 cm per zijde) dan aan de uiteinden.

4) Welk model schaduwdoek geeft de meeste bescherming?

Een rechthoek of vierkant model schaduwdoek geeft de meeste schaduw of bescherming tegen regen. Door de holle (conclaaf) uitsnijding van een schaduwdoek verlies je in het midden ruimte, ± 40 cm totaal. Bij een driehoek model vallen er al punten weg t.o.v. een rechthoek of vierkant schaduwdoek waardoor er veel minder schaduw oppervlakte beschikbaar is.

5) Kan ik een schaduwdoek ook op maat laten maken?

Wanneer je een afmeting zoekt of nodig hebt en deze staat niet tussen ons assortiment dan heb je de mogelijkheid om deze door ons op maat te laten maken. Schaduwdoekkeuze.nl werkt samen met een eigen atelier, Smets Products bv en hier worden alle modellen, uitvoeringen en afmetingen schaduwdoeken waterdoorlatend en waterdicht gemaakt die niet standaard zijn. De productie van een maatwerk schaduwdoek gebeurt ook uit het HDPE materiaal of bij waterdicht in polyester of acryl. Je moet wel rekening houden met een hoger bedrag als je voor een maatwerk oplossing kiest, denk aan het dubbele van een standaard schaduwdoek. Daarom is het prijs technisch veel interessanter om een afmeting in de buurt te nemen van de afmeting die je eigenlijk nodig hebt.

6) Wat is de dikte van de schaduwdoeken die Schaduwdoekkeuze verkoopt?

De normale standaard waterdoorlatende schaduwdoeken hebben een dikte die varieert van tussen de 190 g/m2 en 280 g/m2 in HDPE materiaal. Het aantal gram per vierkante meter bepaalt het gewicht en de dichtheid van het schaduwdoek. De dichtheid bepaalt weer de licht doorlatenheid van het schaduwdoek. Bij de waterdichte variant heeft Schaduwdoekkeuze zonnezeilen van 160 g/m2 tot 200 g/m2 in polyester materiaal. De afwerking van ieder schaduwdoek wat Schaduwdoekkeuze verkoopt is gelijk. Ieder schaduwdoek is dubbel gestikt met een verstevigingsband rondom en aan de extra verstevigde bevestigingspunten zit een rvs d-ring of triangel.

7) Welke bescherming bieden de zonnedoeken en zonnezeilen van Schaduwdoekkeuze?

Om onze huid goed te beschermen tegen de schadelijke Uv zonnestralen is het belangrijk hier de juiste schaduw oplossing voor te bieden. Schaduwdoeken van HDPE en Polyester met pu coating en voldoende dikte zorgen voor de juiste hoeveelheid bescherming tegen zon en regen. Het HDPE materiaal van een waterdoorlatend zonnedoek geeft een minimale bescherming tegen Uv straling van tussen de 90% en 95%, dit is kleur en dikte afhankelijk. Bij waterdichte zonnezeilen van polyester materiaal met PU coating bedraagt de Uv bescherming minimaal 85%. Daarnaast geeft Schaduwdoekkeuze een Uv garantie van minimaal 5 jaar op de schaduwdoeken. Dus ook na deze garantie periode van 5 jaar ben je nog verzekerd van voldoende Uv bescherming, 85% bij waterdicht en 90% tot 95% bij waterdoorlatend. Niet alleen ben je beschermd tegen de schadelijke UVA en UVB straling maar ook tegen teveel warmte en zonlicht. Dit wordt namelijk gefilterd door de geweven structuur van het HDPE schaduwdoek. Het is in tegenstelling tot bij een waterdicht zonnezeil niet zo dat het eronder donker is. Een geweven schaduwdoek laat altijd nog licht door waardoor het binnen ook niet donker oogt als het voor een raam of deur hangt boven het terras.

8) Geeft een zonnedoek echt schaduw? en blijft het ook koeler eronder?

Een zonnedoek geeft naast optimale schaduw ook verkoeling. Door de geweven structuur van het HDPE materiaal lijkt het erop dat in tegenstelling de naam doet vermoeden een schaduwdoek geen schaduw geeft. Maar dit is echter niet waar! Er is geen betere en prettigere schaduw oplossing dan een origineel schaduwdoek. Namelijk een schaduwdoek geeft zoals hier boven bij punt 6 al uitgelegd tussen de 90% en 95% schaduw, het laat voldoende licht door dat het niet donker wordt en misschien wel de belangrijkste eigenschap het blijft er redelijk koel onder. Door de geweven structuur van het HDPE materiaal met minuscule gaatjes, gaat de wind altijd door het doek heen (luchtcirculatie). Hierdoor zorgt het voor een zeer aangename verkoeling wanneer het warm is onder een schaduwdoek.

9) Hoelang kan een zonnedoek of zonnezeil blijven hangen?

Afhankelijk van het model schaduwdoek wat u kiest kan het blijven hangen. Een waterdoorlatend schaduwdoek is wind- en waterdoorlatend waardoor het nagenoeg bijna altijd buiten kan blijven hangen. Schaduwdoekkeuze adviseert om een origineel schaduwdoek van maart tm september te gebruiken, afhankelijk van de weersinvloeden natuurlijk. Tot een windkracht 7 - 8 is het meestal geen probleem een schaduwdoek te laten hangen, daarboven adviseren we het te verwijderen. Evenals wanneer er zware regenval wordt voorspelt is het beter het doek te verwijderen. Als een zonnedoek niet juist gemonteerd is (niet strak gespannen) kan het bij veel regen door gaan hangen of kapot klapperen bij harde wind. Besluit u om een zonnedoek langer te laten hangen dan moet u rekening houden om te verwijderen bij storm (windsnelheden boven de 70 km/u) en sneeuw. Hiertegen is een schaduwdoek niet bestand. Wanneer je een waterdicht schaduwdoek hebt is het een geheel ander verhaal. Zoals de naam het al zegt is het een dicht schaduwdoek waar niks doorheen kan, hierdoor zijn ze kwetsbaarder voor weersinvloeden. Voordeel van een waterdicht zonnezeil is dat je er wel droog onder kunt zitten, je hebt dus en een schaduw oplossing en een afdak bij slecht weer. In tegenstelling tot waterdoorlatende schaduwdoeken adviseren wij om een waterdicht zonnezeil bij meer dan windkracht 5 te verwijderen. Daarnaast is het van belang dat een waterdicht zonnezeil op de juiste manier (voldoen schuine afloop) strak gespannen gemonteerd wordt. Hierdoor loopt het water van het zonnezeil af en ontstaat er geen waterzak in het doek. Als er eenmaal een waterzak is ontstaan kan het zonnezeil niet meer strak opgespannen worden. Het is dan in het midden uitgerekt terwijl de randen gelijk zijn gebleven.

10) Hoeveel bevestigingspunten heeft een schaduwdoek van Schaduwdoekkeuze?

Ieder schaduwdoek heeft aan het uiteinden de bevestigingspunten zitten. Deze zijn altijd van rvs en afhankelijk van model en afmeting zit er een d-ring of triangel aan het schaduwdoek gemonteerd. Bij een rechthoek, vierkant of trapeze model heeft een schaduwdoek of zonnezeil 4 bevestigingspunten. Bij een driehoek of ongelijkzijdige driehoek zitten er 3 bevestigingspunten aan een schaduwdoek. Het is niet nodig zowel bij kleinere als zeer grote afmetingen om meerdere bevestigingspunten aan een schaduwdoek te maken. Een schaduwdoek is gemaakt om strak opgespannen te worden en dat kan het beste aan het aantal bevestigingspunten wat standaard aan een schaduwdoek bevestigd zit, dit is een zeer degelijke constructie. Dus ook een grote afmeting van bijvoorbeeld 8x5m heeft maar 4 bevestigingspunten. Schaduwdoekkeuze verkoopt geen schaduwdoeken met ronde zeilogen in de rand van het doek geperst. Dit vergroot de kans op uitscheuren waardoor de kwaliteit vele malen minder is. Schaduwdoeken van Schaduwdoekkeuze.nl zijn van de beste kwaliteit en scheuren bij normaal gebruik en juiste bevestiging niet!

11) Bepaalt de prijs van een schaduwdoek ook de kwaliteit?

Door de enorme populariteit van schaduwdoeken de laatste jaren zijn er ook veel leveranciers op de markt gekomen die slechtere kwaliteit leveren. Prijs is meestal gekoppeld aan de kwaliteit van een product dus ook bij een schaduwdoek. Ga je een goedkoop schaduwdoek vergelijken met een duurder model dan ga je verschillen zien waardoor je dus een mindere kwaliteit krijgt voor hetzelfde bedrag. Denk dan vooral aan ander materiaal als het originele HDPE zoals PE, Katoen of Canvas waar schaduwdoeken van gemaakt worden. Geen ringen aan het schaduwdoek gestikt maar in de rand ingeslagen waardoor uitscheuren een groot risico is. En geen verstevigingsband rondom in de zoom van het schaduwdoek maar alleen omgestikt waardoor het schaduwdoek altijd blijft rekken. Schaduwdoekkeuze.nl heeft al meer dan 20 jaar ervaring in de verkoop van schaduwdoeken en behoort tot een van de grotere in de Benelux. Hierdoor worden externe kanalen zoals importeurs uitgeschakeld waardoor wij de beste kwaliteit schaduwdoeken voor een goede prijs kunnen verkopen.

12) Waarom zijn goedkopere schaduwdoeken veel slechter dan de doeken van Schaduwdoekkeuze?

Zoals ook hierboven vermeld bij punt 11 zit er nogal wat onderscheidt tussen verschillende kwaliteit schaduwdoeken. Denk hierbij aan de volgende punten die belangrijk zijn bij een lang plezier van het schaduwdoek

 • Origineel HDPE materiaal als weefsel voor waterdoorlatend, en Polyester met PU coating bij waterdicht
 • Minimale diket van 190 g/m2 bij HDPE en 160 g/m2 bij waterdicht
 • Afwerking van schaduwdoek rondom dubbel omgezoomd met verstevigingsband erin
 • Bevestigingspunten extra verstevigd met een rvs d-ring of triangel eraan bevestigd

13) Verkleurt een zonnedoek of zonnezeil?

Ja en nee. Het is niet zo dat het een geheel andere kleur wordt maar een schaduwdoek verkleurt wel naar een iets lichtere tint. Koop je nu een doek en hang je er na een tijd een doek langs dan zie je dat het nieuwe doek een hardere kleur is dan het oude. Hoe langer de periode is geweest dat het eerste schaduwdoek in de zon heeft gehangen hoe groter het kleurverschil kan zijn. Kies je bijvoorbeeld voor de kleur zand dan zal je na een tot twee maanden zien dat de kleur iets lichter is geworden meer lichtere natuurtint. Kies je voor de kleur creme of wit dan is er nagenoeg geen verkleuring, ook niet na een paar maanden. Ook taupe en licht grijs verkleuren bijna nauwelijks en antraciet zit er tussenin. Bij waterdicht is het anders omdat over het polyester materiaal een PU coating zit.

14) Hoe monteer ik het schaduwdoek? worden de bevestigingsmaterialen meegeleverd?

Belangrijk is dat een zonnedoek of zonnezeil op de juiste manier gemonteerd wordt. Hiervoor heeft Schaduwdoekkeuze een juiste montage handleiding beschikbaar. Ook kun je de uitgebreide uitleg volgen op onze website waar rekening mee dient gehouden te worden bij het monteren van een schaduwdoek. Standaard worden er geen bevestigingsmaterialen bij het schaduwdoek meegeleverd. Omdat iedere situatie anders is en er verschillende bevestigingsmaterialen nodig kunnen zijn kan je die los bij bestellen. Wij hebben 2 standaard rvs bevestigingsets samengesteld, 1 voor een schaduwdoek met 4 bevestigingspunten en een voor een model met 3 bevestigingspunten.

15) Wat is het onderhoud van een schaduwdoek? Kan ik het wassen?

Het onderhoud van een schaduwdoek is zeer eenvoudig. Het makkelijkste en beste is om het schaduwdoek af te spuiten met een tuinslang. Mocht het schaduwdoek daarmee niet schoon worden dan kan je een zachte borstel of spons met lauw water gebruiken. Je mag bij hardnekkige vlekken zachte (groene) zeep gebruiken. Wanneer er echt een vlek in zit die je er niet uit krijgt neem contact met ons op. Wij hebben speciaal schoonmaakmiddel waarmee je deze vlek eruit kunt krijgen misschien. Gebruik nooit geen chemicaliën en stop het schaduwdoek nooit in de wasmachine! Voordat je het schaduwdoek opvouwt en opbergt zorg dat het goed droog is.