UV-straling, wat is het?
Ultraviolette straling (UV) kan niet door mensen worden gezien of gevoeld. Toch wordt iedereen blootgesteld aan UV-straling van de zon. De kracht van deze straling wordt beïnvloed door de volgende factoren:
- Klimaatverandering: doordat de zomers steeds heter worden en het gemiddeld aantal zonuren toeneemt, neemt ook de totale blootstelling aan UV-straling toe.
- Hoogte van de zon: hoe hoger de zon aan de hemel, hoe krachtiger de UV-straling. Deze straling varieert gedurende de dag en het seizoen.
- Hoogte: in de bergen is de UVR-straling krachtiger omdat de lucht dunner is en er minder UV wordt geabsorbeerd.
- Bewolking: UV-straling zijn het hoogst onder een strakblauwe hemel, maar kunnen ook met bewolking nog sterk zijn.
- Breedtegraad: hoe dichter bij de evenaar, hoe krachtiger de UV-straling.
- Ozon: de ozon absorbeert een deel van de UV straling. Als de ozonlaag dunner wordt betekent dat er meer UV-straling het aardoppervlak bereikt.
- Reflectie: water, sneeuw en andere reflecterende oppervlakken weerkaatsen en verhogen de UV-straling
Wil je geen enkel risico nemen? Bescherm jezelf met een van onze oplossingen om schaduw te creëren.
Belangrijk voor de gezondheid
Zonlicht is natuurlijk ook gunstig voor zowel lichaam als geest. Zonlicht zorgt er voor dat je lichaam vitamine D aanmaakt en heeft een positief effect op het humeur. Maar een teveel aan zonlicht (UV-straling) verhoogd de kans op kanker.Het grootste gevaar van te veel in de zon zitten is dat de kans op huidkanker aanzienlijk toeneemt. Ieder jaar worden er bij veel mensen huidkanker geconstateerd en vaak is dat direct te herleiden aan een overmatige blootstelling aan zonlicht. Ook overmatige blootstelling bij kinderen en jongvolwassenen draagt bij aan de kans huidkanker op latere leeftijd.
Een bepaalde hoeveelheid blootstelling aan UV-straling is gunstig voor de gezondheid, met name voor vitamine D. Maar te veel is gevaarlijk. En dat terwijl er eenvoudige en effectieve maatregelen zijn die je beschermen tegen de zon. De schaduwdoeken die wij verkopen houden 80 tot 95% van de UV-straling tegen. Bescherming tegen de zon wordt aanbevolen vanaf UV-index 3.
De effecten van te veel UV-straling zijn onder meer een verbrande huid, DNA-schade, fotoallergische reacties en verstoring van het immuunsysteem. Veelvuldig blootstelling aan UV-straling kan kanker veroorzaken. Bij een hoge UV-Index is meer UV-straling aanwezig dan bij een lage UV-Index. Door te veel blootstelling aan UV kan de huid rood kleuren (verbranden) en op langere termijn zelfs huidkanker veroorzaken. UV-B straling is in dit geval het meest schadelijke.
Wie lopen het meeste risico?
Kinderen en jongvolwassenen zijn extra kwetsbaar UV-straling vanwege hun gevoeligere huid- en ogen. Wanneer kinderen in hun vroege jeugd regelmatig zijn blootgesteld aan UV-straling leidt dit tot een hoger risico op huidkanker op latere leeftijd. Ook kan veel blootstelling het netvlies beschadigen.Ook mensen met een licht getinte huid hebben een groter risico op huidkanker dan mensen met een donkere huidskleur. Dit komt doordat mensen met een lichte huid minder pigment aanmaken die bescherming biedt tegen zonlicht. Echter lopen ook mensen met een donkere huidskleur gevaar als ze te veel aan zonlicht worden blootgesteld.
Heb je eenmaal huidkanker gehad? Dan ben je extra kwetsbaar. Het gebruik van medicijnen of het veel voorkomen van kanker in je famillie zijn ook redenen om voorzichtig te zijn.
Bescherming tegen de zon
Al onze artikelen die je aantreft op onze website reduceren de kans op kanker aanzienlijk. Schauwdoeken, zonnezeilen, harmonicadoeken, rolgordijnen, ze zorgen er allemaal voor dat de schadelijke UV-straling voor het overgrote deel worden geblokkeerd. Los van de gezondheidsvoordelen zijn al onze artikelen een ware aankleding van jouw huis, tuin of terras en verhoogd het jouw woongenot aanzienlijk. En dat tegen zeer scherpe tarieven.
Behalve het aanschaffen van schaduwdoeken en deze te installeren op alle plekken waar jij of andere gezinsleden vaak vertoeven zijn er nog andere maatregelen die je kunt nemen om je te beschermen tegen de zon:
- Ga zo veel mogelijk in de schaduw zitten
- Gebruik goede zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor
- Draag altijd beschermende kleding wanneer je geen zonnebrandcrème gebruikt
- Draag een hoofddeksel zoals een petje
- Gebruik een goede zonnebril met UV-bescherming
- Ga zo min mogelijk onder de zonnebank
- Houd kinderen extra goed in de gaten vanwege een verhoogd risico
Wil je dus zo goed mogelijk beschermt zijn tegen schadelijke UV-straling? Zorg dan dat je de plekken waar je vaak zit van schaduw voorziet van onze schaduwdoeken. Voor iedere situatie bieden wij een geschikte oplossing. Bieden de standaard oplossingen geen uitkomts? Dan maken we een schaduwdoek helemaal speciaal voor je op maat.