opc_loader

Menu

8.7 / 10 van 1481 reviews

Meet op de juiste manier om teleurstelling te voorkomen

Met bruto afmetingen bedoelen we de afstanden tussen de bevestigingspunten waar men een schaduwdoek, harmonicadoek, privacydoek of rolgordijn wil monteren. Netto afmeting is de afmeting van het schaduwdoek, harmonicadoek, privacydoek of rolgordijn zelf. Dit is gemeten vanaf de buitenzijden.

Meet de oppervlakte voor je schaduwdoek

We hebben een normaal schaduwdoek model en een schaduwdoek met rechte zijden. Een normaal schaduwdoek heeft altijd gecurvde zijden (hol uitgesneden) en wordt op vier hoeken bevestigd. Een schaduwdoek met rechte zijden wordt op meerdere punten bevestigd. Rondom is dit model altijd afgewerkt met een polypropyleenband met daarin ronde zeilogen.

Meet de benodigde ruimte voor een standaard of maatwerk schaduwdoek.

Je kan op 2 manieren de afmeting bepalen.

1) Je kiest een standaard afmeting en past daar de montage op aan.

2) Je hebt een oppervlakte waar een schaduwdoek in gemonteerd moet worden. Dit kan zowel een standaard als een op maat gemaakt schaduwdoek zijn.

Om te beginnen met de afmetingen van het schaduwdoek (1). Je telt bij de afmetingen van het schaduwdoek 40 cm per zijde bij op. Dus je wilt bijvoorbeeld een afmeting van 3 x 3 m dan moet je een oppervlakte hebben van 3,4 x 3,4 m. Dus je ruimte moet altijd 40 cm meer zijn dan de afmeting van het doek. Deze extra ruimte heb je nodig om een schaduwdoek op de juiste manier strak te spannen. Dat je een schaduwdoek in een 3D vorm wilt monteren, dus met hoogte verschillen is geen probleem. Dit kun je naderhand met de montage gewoon realiseren door gebruik te maken van de verschillende bevestigingsmaterialen.

Heb je een al een bestaand oppervlakte, bijvoorbeeld een terras waar een vierkant schaduwdoek moet komen te hangen, dan neem je hier de afmetingen van. Dit is mogelijkheid (2). Neem dan de afstand tussen de verschillende bevestigingspunten (de ogen). Het maakt niet uit of dit aan de muur is of tussen de ogen op palen die geplaatst zijn. Trek tussen deze ogen 40 cm van iedere zijde af, dus als de oppervlakte 3 x 3 m is wordt dit 2,6 x 2,6 m en van de diagonale afmeting trek je 60 cm af. Je ziet dan dat je niet altijd precies op een standaard afmeting uitkomt, maar dan kies je het dichtstbijzijnde standaard schaduwdoek, bijvoorbeeld 2,5 x 2,5 m.

meet je vierkant schaduwdoek

Wil je een rechthoek schaduwdoek plaatsen dan trek je 50 cm van iedere lange zijde af en 30 cm van iedere korte zijde. Dus als de oppervlakte 4,7 x 3,4 m is wordt dit 4,2 x 3,1 m. Het dichtstbijzijnde standaard schaduwdoek heeft de afmeting van 4 x 3 m wat dan perfect zou passen. Voor de aftrek van de diagonale lijn trek je 58 cm hiervan af.

Schaduwdoek rechthoek meten

Bij een driehoek model heb je niks te maken met de diagonale aftrek alleen trek je hiervan 52 cm af van iedere zijde. Oppervlakte is bijvoorbeeld 3,6 x 3,6 m dan past daar in een 3-hoek van 3 x 3 x 3 m perfect tussen. Want de netto maat die overblijft is namelijk 3,08 x 3,08 x 3,08 m.

driehoek schaduwdoek meten

Doordat je waarschijnlijk nooit exact op een standaard afmeting uitkomt blijft er vaak extra ruimte over tussen doek en bevestigingspunt. Deze extra ruimte kan je gemakkelijk overbruggen met eventueel bij te bestellen ketting. Belangrijk is wel dat je altijd de diagonale lijnen van het doek aanhoudt. Daarnaast adviseren wij om nooit langere tussen lengtes te overbruggen dan +/- 200 cm. Moet de overbrugging toch langer zijn kies, dan voor een ratel spanband waarmee je ieder schaduwdoek goed strak kunt spannen. Wanneer de afstand te lang is of het doek hangt niet strak genoeg ontstaat er te veel beweging.

Past een standaard schaduwdoek helemaal niet in de oppervlakte dan maken wij het graag voor je op maat!

Belangrijk is wel om er op te letten dat een schaduwdoek altijd vanuit de diagonalen lijnen van het doek mee gespannen wordt. Zie onderstaand voorbeeld:

schaduwdoek juist monteren Schaduwdoek juist bevestigen

Het beste is altijd om het schaduwdoek met de naad naar beneden te hangen zodat er geen vuil in de naad kan komen. Het monteren op deze manier verlengt de levensduur van het schaduwdoek. Alleen bij een ongelijkzijdige of 90 graden driehoek schaduwdoek komt het soms beter uit om het om te draaien met de naden naar de bovenkant.

Bepaal de exacte afmeting voor je op maat gemaakt schaduwdoek

Bekijk het altijd van bovenaf bij het doorgeven van de afmetingen.

Om een zo'n passend mogelijk model schaduwdoek te laten maken adviseren wij altijd om eerst de bevestigingspunten te monteren. Heb je de oogplaten of oogbouten bevestigd aan de muur of paal, dan haak je hierin de uitgedraaide spanners of karabijn haken. Heb je nog geen Rvs spanners, houdt dan een marge aan van 26 cm per bevestigingspunt. Neem dan een koord/touw en trek deze door de bevestigingspunten. Meet nu iedere zijde apart op, je hebt dan de netto afmetingen van het doek. Als je dit gedaan hebt meet je de twee diagonalen van het doek op. Ook hier is het de beste manier om een koord tussen de spanners aan de bevestigingspunten te spannen tussen de twee diagonalen. Dan heb je ook deze twee exacte afmetingen. Op deze manier zie je ook of een doek haaks is, dan zijn beide diagonalen namelijk gelijk qua afmeting.

Geef de maten van iedere zijde per e-mail aan ons door volgens onderstaande voorbeelden van bovenaf gezien.

schaduwdoek rechthoek op maat schaduwdoek vierkant op maat

schaduwdoek driehoek op maat schaduwdoek 90 graden driehoek op maat

 Monteren van een schaduwdoek

Het monteren van een schaduwdoek is makkelijk zelf te doen, zeker als je een beetje handig bent. Wij hebben een handige montage instructie ontworpen die bij ieder standaard als ook maatwerk schaduwdoek bijgeleverd wordt. Daarnaast vind je op onze website een handige montage video en daarnaast kun je ook de montagehandleiding nogmaals inzien en downloaden.

Meet een schaduwdoek met rechte zijden in.

Schaduwdoeken met rechte zijden worden altijd op maat gemaakt. Afhankelijk van de manier van bevestigen wordt de afmeting van het doek bepaald. Meestal is het doek kleiner dan de ruimte omdat het ertussen wordt gespannen. Behalve wanneer een doek op of tegen de balken aan wordt gemonteerd. In die situatie wordt er gerekend vanaf het van de balk.

De open ruimte tussen het doek en het frame wordt aangeduid als spanmarge, voor het strak trekken van het doek. Dit is afhankelijk van de lengte van de bevestigingsmaterialen. Maak je gebruik van elastisch koord wat je door de ogen van het doek weeft, dan neem je een marge van 5 cm per zijden rondom. Dit houdt in dat je -10 cm van de lengte en -10 cm van de breedte neemt, bijvoorbeeld 200 x 200 cm wordt 190 x190 cm. Aan de balken maak je dan oogjes of je monteert montagedoppen waarachter je het koord haakt.

Gebruik je i.p.v. elastisch koord losse elastieken zoals bijvoorbeeld bungee balls, dan geldt een andere spanmarge. Neem je een bungee ball elastiek lengte van 15 cm, dan moet je 30 cm op zowel de breedte als lengte van het doek in mindering brengen. Dus bijvoorbeeld een ruimte van 200 x 200 cm dan wordt er een doek geadviseerd van 170 x 170 cm. Je kan ook kiezen om de elastieken om een balk te doen, dan moet je natuurlijk langere lengtes nemen.

schaduwdoek met rechte zijden voorbeeld

Ik wil een harmonicadoek. Hoe bepaal ik de afmeting?

Een harmonicadoek kun je in- en uitschuiven d.m.v. een katrol systeem of schuifstang. Harmonicadoeken schuiven in de lengte (uitval) over gespannen staalkabels. Afhankelijk van de breedte van het doek worden de hoeveelheid staalkabels bepaald. Als vuistregel kun je aanhouden dat je per meter breedte één staalkabel krijgt. Wij adviseren een maximum van maximaal 5 m breed.

In de breedte hanteren wij een marge van 2,5 cm per zijde. Dus als de tussenruimte 350 cm is dan maken wij het doek op 345 cm. In de lengte gaan we gewoon van de afmeting uit dat het harmonicadoek moet zijn. Dus is de opening van de lengte 500 cm dan maken we het wavesail / harmonicadoek ook op deze maat. Het hangt dus ook uitgeschoven strak tussen de bevestigingspunten. Het is ook mogelijk om een harmonicadoek met boogjes te laten hangen.

Standaard wordt het harmonicadoek gemonteerd met de staalkabels door de zeilringen van het doek te schuiven. Hierdoor is het wavesail gemakkelijk open en dicht te schuiven met de bijgeleverde katrolset. Als optie zou je karabijnhaakjes of katrolletjes bij kunnen bestellen zodat het doek aan de staalkabels komt te hangen. Hierdoor is het doek gemakkelijker te verwijderen, als je dat wilt.

In de breedte zitten in de plooien aluminium buisjes uit één lengte voor de stabiliteit van het harmonicadoek. Dit voorkomt het doorhangen van de onderlinge plooien. Op deze manier blijft het mooi strak en rechte hangen wat het open en dicht schuiven bevordert.