opc_loader

Menu

8.7 / 10 van 1455 reviews

Harmonicadoek montage

De harmonicadoeken worden in veel gevallen geplaatst in een pergola constructie. Dit hoeft echter niet. Bestel liever eerst het doek en bouw daarna de pergola is ons advies. Dit voorkomt inschattingsfouten met de constructie.

Gebruik voldoende stevige palen ook voor harmonicadoeken. De genoemde maten van onze doeken zijn netto maten. Dat wil zeggen dat u zelf rekening moet houden met enige centimeters speling aan beide zijden van het doek om het vrij te laten bewegen. Deze ruimte moet minimaal 3-5 cm bedragen.

Harmonicadoek loopt over een aantal staaldraden; om de 50 centimeter zijn aluminium baleinen in het doek aangebracht. Daarboven zijn rvs zeilogen aangebracht waardoor het staaldraad wordt gestoken. Met een katrolsysteem kan het doek open en dicht worden gezet op elke gewenste lengte.

Bij het harmonicadoek wordt alles geleverd wat u voor de montage van het doek nodig heeft; de staaldraden, de bevestigingspunten voor het houtwerk, het koord, het katrolsysteem, de kikker waarmee u het koord opbindt etc. Harmonicadoeken zijn er in veel verschillende maten. Heeft u een lange constructie denkt u dan eens aan twee doeken dwars in de pergola.

Hou er rekening mee dat een harmonicadoek indien naar 1 zijde geschoven, lussen vormt van 25 cm. Monteer het doek dus niet net boven een openslaande deur maar iets hoger. Voorheen werd een harmonicadoek alleen geleverd in waterdoorlatende uitvoering, anders zou er water in de lussen kunnen blijven staan. Nu is er ook een waterdichte uitvoering hierbij is het belangrijk dat men het water er handmatig verwijderd. Als tip kan u het harmonicadoek schuin monteren. Echter moet men dan nog opletten dat er geen water in de plooien blijft staan ivm gewicht. 

Een harmonicadoek hoeft niet altijd per se vanaf de gevel van een huis te worden geopend. Het kan ook vanuit de tuin naar het huis toe worden geopend voor een speels effect. Bovendien heeft u zo meer licht in huis als het doek niet wordt gebruikt.

Wilt u meer informatie over hoe u een Harmonicadoek moet monteren? Indien u andere vragen heeft, dan kunt u altijd contact  met ons opnemen.

Download hier de montage handleiding voor het installeren van een Harmonicadoek tot 290cm

Download hier de montage handleiding voor het installeren van een Harmonicadoek van 370cm en breder